Историјат

ИСТОРИЈАТ за изучување на германскиот јазик

за фирмата ДПТУ „Делфин Шуле“ ДООЕЛ Битола
Основање: 09.02.2005
Фирма: ДООЕЛ Делфин Шуле Битола
Адреса: Ул. Игњат Атанасовски бб. Комплекс Веро 4
Простории: 2 училници вкупно 100м2
Назив на училиштето: Центар за странски јазици Делфин Битола
Вработени: 2 професори по англиски јазик, 1 професор по грчки јазик, 2 професори по германски јазик и 1 секретар.
Сопственик: Николче Шулевски, проф. по германски јазик и книжевност
Јазици: Англиски, германски и грчки јазик.

Воннаставни Активности:
2005
- театарска претстава „Снежана и седумте џуџиња“ на германски јазик
* настапување во Домот за доенчиња Битола
- Спонзор и организатор на емисија за деца: „Мали генијалци“ на ТВ Меди Битола
* Снимање на спот по германски јазик на песната Ученикологија

- Новогодишно божикна прослава со три претстави во Битола:
* Куклена претстава „Каслерле“ на германски јазик
* Театарска претстава на англиски јазик „Црвенкапа“
* Театарска претстава на германски јазик „Снежана и седумте џуџиња“
- Ексклузивен застапник за Бирото за вработување ЦАВ од Бон, Германија, Програма за работа на студенти за летниот распуст.
- Учество на семинар по германски јазик организиран од Бирото за развој на образование на РМ

0005 (1) 0005 (2) 0005 (3) 0005 (4) 0005 (5)

2006
- Основање на грчко здружение при центарот за странски јазици Делфин
„Здружение на пријатели на грчкиот јазик и култура“ Битола
- Презентација на грчкото здружение во ОУ „Стив Наумов“ Битола
- Учество на семинар по германски јазик организиран од Бирото за развој на образование на РМ и Гете институт од Белград
- Учество на семинар по германски јазик организиран од Бирото за развој на образование на РМ
- Учество на интернационален театарски фестивал „Буратино“ во Штолберг,
Германија со театарската претставата „Снежана и седумте џуџиња“
- Учество на семинар за млади од Европа во Касторија, Грција
- Летен камп по грчки јазик во Авдира, Грција
- Во посета на германската амбасада во Скопје
- Организирање на маскембал
- Организирање на велигденска прослава
- Организирање на божиќна прослава

0006 (1) 0006 (2) 0006 (3) 0006 (4) 0006 (5) 0006 (6) 0006 (7) 0006 (8) 0006 (9)

2007
- Проект, курс по грчки јазик за МВР Битола
- Збратимување на СОТУ „Горги Наумов“ Битола
со Фирмата Сиеменс од Минхен, Германија
- Велигденска прослава по англиски јазик
- Организирање и учество на Интернационален театарски фестивал Битола 2007 - „Хајди“

- Учество на фестивалот „Звуците на чаршијата“ Скопје
Претстава „Хајди“ на германски јазик
- Учество на интернационален театарски фестивал „Буратино“ во Штолберг,
Германија со претставата „Хајди“

0007 (1) 0007 (2) 0007 (3) 0007 (4) 0007 (5) 0007 (6) 0007 (8) 0007 (7)

2008
- Семинар по германски јазик организиран од ЗМГПС Битола – предавање
- Организирање на летен јазичен камп по германски јазик во Германија и Австрија 2008
- Од 2008 год. во нашиот центар се нуди ОСД интернационална диплома по германски јазик.

0008 (1) 0008 (2) 0008 (3)

2009
- Ментор на студенти по германски јазик од Педагошкиот факултет Битола
- Посета на интернационален семинар по германски јазик ИДТ Јена, Германија
- Организирање на летен јазичен камп по германски јазик во Германија и Австрија 2009
- Учество на интернационален театарски фестивал Турги во Швајцарија 2009
- Организирање на германска божиќна прослава во Битола

- Група англиски јазик за нова година

0009 (1) 0009 (2) 0009 (3) 0009 (4) 0009 (5) 0009 (6) 0009 (7) 0009 (8) 0009 (9) 0009 (10)

2010
- 5ти роденден на Делфин

- Учество на интернационален театарски фестивал во Сисак, Хрватска
- Организирање на летен јазичен камп по германски јазик во Германија и Австрија 2010
- Премиера на претставата на германски јазик „Аладин и волшебната ламба“
- Учество на интернационален театарски фестивал „Буратино“ во Штолберг, Германија со претставата „Аладин и волшебната ламба“
- Семинар по германски јазик во Бугарија, Боровец, предавање на тема: Компјутерите во наставата по германски јазик.

0010 (1) 0010 (2) 0010 (3) 0010 (4) 0010 (5) 0010 (6) 0010 (7) 0010 (8) 0010 (9) 0010 (10) 0010 (11)

2011
- Доделување на дипломи ОСД ниво Б2 на нашите ученици
- Посета на Октоберфест Скопје
- Магистрирање на проф. Николче Шулевски Тема: „примената на компјутерите во наставата по германски јазик во РМ“
- Учество и предавање на семинар по германски јазик во Тирана, Албанија.
- Организирање на летен јазичен камп по германски јазик во Германија и Австрија 2011

0011 (1) 0011 (2) 0011 (3) 0011 (4) 0011 (5)

2012
- Организирање на летен јазичен камп по германски јазик во Германија и Австрија 2012
- Организирање на летен јазичен камп по англиски јазик во Шолта Хрватска 2012

Промена на назив: Училиште за германски јазик Делфин Битола
Промена на адреса: ул. Кичево бр. 5

0012 (1) 0012 (2) 0012 (3) 0012 (4) 0012 (5) 0012 (6)

2013
- Организирање на летен јазичен камп по германски јазик во Германија и Австрија 2013


- претставување на ТВ Тера на моодле платформата www.delfin.com.mk/moodle/

0013 (1) 0013 (2) 0013 (3)

2014
- 10 месечен престој во Хајделберг, Германија (истражување за докторска дисертација на тема „Усвојување на германскиот како странски јазик со помош на платформата „moodle“ и други софтвери за учење“)
- поставување на нова моодле платформа во Германија www.moodle-deutsch.de
- Организирање на летен јазичен камп по германски јазик во Германија и Австрија 2014
- 04.-06.02.2014 Учевство на Саем и Конференција Learntec Карлсруе, Германија / 22 интернационален саем и конференција на тема: Учење со ИТ технологија
- 25.-28.02.2014 Учевство на конференција Moodle//Mahara//Moot 2014 во Лајпциг, Германија
- 22.-23.04.2014 Учевство на конференција MoodleMoot 2014 Austria и предавање на тема: Моодле во наставата по германски јазик
- 14.06.2014 Учевство на конференција MoodleMootHR14 во Хрватска и предавање на тема: Моодле во наставата по германски јазик во Македонија

0014 (1) 0014 (2)

2015
10 ГОДИНИ ДЕЛФИН